Frivoliteter är ett spetsarbete där man med tråd knyter höger- och vänsterknutar över en hjälptråd, något som kallas för att slå frivoliteter. Genom att forma ringar och bågar bildas ett mönster. Ett mellanrum mellan knutarna bildar öglor (picoter), som används både som dekoration och för att sammanfoga olika delar med varandra.
Knutarna görs med hjälp av en eller flera skyttlar som garnet är upplindat på. Man kan också slå frivoliteter med en frivolitetsnål (en lång trubbig nål som är jämn i bredd över hela nålen och som inte ändrar storlek över nålsögat) men det är en teknik som inte beskrivs här.
Frivoliteter kan användas för att skapa spetsbårder, dukar, kragar och stjärnor, men även smycken som örhängen och halsband och andra dekorativa föremål.
Ordet frivoliteter kommer från den franska ordet för lättsinnig, frivole. På tyska heter frivoliteter ”schiffchenarbeit” som betyder ”den lilla båtens arbete”, något som syftar på den båtformade skytteln som garnet är upplindat på. På finländska heter frivoliteter ”sukkulapitsi” och betyder skyttelspets, på italienska för ”chiacchierino” som betyder pratsam och på engelska för ”tatting”.
Eftersom man knyter knutar är det inte ett förlåtande handarbete. Har man gjort fel kan det vara besvärligt att “repa upp”. Ibland finns det inget annat att göra än att klippa av tråden och försöka reparera eller göra om från början. Trots det, så är det ett fantastiskt roligt och givande handarbete.
Det finns föreningar för den som är intresserad av frivoliteter.

Sverige – Frivolitetsknuten
För medlemsavgiften får du tidningen Dubbelknuten om 16 sidor två gånger om året, vår och höst. Tidningen innehåller artiklar, mönster, information om träffar, annonser m.m.
I Stockholm finns den lokala delen till Frivolitetsknuten, Splittbågarna. De finns på Syfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö varje år och visar upp sina arbeten och demonstrerar hur man slår frivoliteter. De ordnar också träffar och kurser med jämna mellanrum i ABF:s lokaler i Jakobsberg.
För mer information, kontakta dem på frivoliteter.stockholm@gmail.com

Danmark – Dansk Orkisforening

Norge – Norsk Nuperelleforening

England – Ring of Tatters
För medlemsavgiften får du en matig medlemstidning om för närvarande 44 sidor två gånger om året, i april och i oktober. Tidningen innehåller artiklar, mönster, tävlingar, information om mässor och träffar m.m.
Frivoliteter? Orkis? Nupereller? Tatting?
Kärt barn har många namn! Det här heter frivoliteter på andra språk:
- Afrikaans – kinkelkant
- Danska– orkis
- Engelska– tatting
- Estländska– süstikpitsi, süstikpits
- Finska– frivoliteetti, sukkulapitsi, käpyily
- Franska– frivolité
- Grekiska- πλέξιμο δαντέλας
- Indonesiska – perendaan
- Italienska– chiacchierino
- Holländska- frivolité
- Japanska– タティング (tattingu) eller タティングレース (tattingu re-su)
- Kinesiska– 梭子蕾絲
- Koreanska – 태팅
- Nederländska – frivolité, frivolitet
- Norska– nuperelle
- Polska – frywolitki, frywolitka
- Portugisiska – frioleiras
- Ryska – фриволите (uttalas som frivolité)
- Spanska – frivolité
- Svenska – frivolitet
- Thailändska – แท๊ตติ้ง (uttalas som ’tatting’)
- Tjeckiska/Czech – frivolitky, frivolitka
- Turkiska – mekik oyasi
- Tyska – occhi, schiffchenarbeit, schiffchenspitze, frivolität
- Ungerska – frivolitás, hajócsipke