Ditt val av garn och ditt handlag avgör hur slutresultatet blir.
Garnet behöver vara jämnt spunnet utan knutar eller ojämnheter. Man använder i huvudsak bomullsgarn, men även metalltråd, silke eller polyester kan fungera.

Bomullsgarn finns i olika grovlekar, numrerade så att ju högre siffra desto tunnare garn. Det kan vara vitt, oblekt, färgat eller melerat (flerfärgat). Den vanligaste tjockleken på garn har nummer 20.

Genom att använda flera olika färger kan man få fram olika effekter. Man kan också integrera pärlor, knappar eller annat för att skapa vackra smycken.

Vanliga varumärken är DMC, Mölnlycke, Lizbeth, DMC Cebelia, Altin Basak, Oren Bayan med flera. Tyvärr har tillverkningen av tunt garn i många fall lagts ner, men man kan fortfarande hitta dessa kvalitetsgarner på olika auktionssidor. Det dominerande varumärket idag är Lizbeth som tillverkas i Kina av 100% merceriserad egyptisk bomull. Lizbeth säljs i grovlekarna 10-80 och i en mängd olika färger.

Se länk här för information om inköpsställen.

Motivet blir naturligtvis olika stort beroende på grovlek på garn. På bilden visas samma mönster gjorda i DMC-garn, där den stjärna som är gjord i grovlek 3 är störst, och grovlek 150 minst.

Det är inte säkert att garn som har samma nummer på grovlek är likadana från varumärke till varumärke. Altin Basak 50 motsvarar DMC 30. Det kan vara en bra idé att slå ett mindre mönster för att avgöra hur grovt garnet är.

De vita bobbinerna som garnet är lindat på i bilden är 6 cm breda. Det ger lite vägledning för att uppskatta hur stora motiven är.